restauracja

Jak urządzić ogródek restauracyjny?

Restauracja większości z nas kojarzy się oczywiście z czterema ścianami. Jednakże latem warto pomyśleć tu też i o tym, aby przenieść ją na świeże powietrze. Przynajmniej jeśli dysponujemy wystarczającą ilością miejsca. Wówczas takie działanie wydaje się być jak najbardziej słuszne. Warto się jednak zastanowić nad tym, jak go wyposażyć. O jakim wyposażeniu gastronomicznym nie możemy wówczas zapomnieć, by ogródek restauracyjny tętnił życiem?

Formalności

Zanim przejdziemy do wyposażenia gastronomicznego, warto chwilę poświęcić na formalności, które musimy spełnić, aby cieszyć się taką restauracją na świeżym powietrzu. Wprawdzie żadnych pozwoleń budowlanych tutaj nie potrzebujemy, to jednak niezbędna będzie wizyta w urzędzie miasta. Poza tym trzeba uzyskać pozwolenie od zarządcy drogi na zajęcie chodnika. Pamiętać tu trzeba przede wszystkim o tym, że ogródek taki nie może zajmować całości chodnika. Musimy zostawić minimum półtora wolnego miejsca na poruszanie się dla pieszych.

Wyposażenie

Jeśli chodzi o wyposażenie gastronomiczne takiego miejsca, to na pewno nie może być tak, że wewnątrz mamy stylowe i piękne wnętrza, a na zewnątrz obdrapane meble i dziurawe parasole. W zwykłym pubie takie rozwiązanie się sprawdzi, ale na pewno nie w stylowej restauracji klasy premium. Dlatego też trzeba pamiętać o wysokiej jakości. Dobrze zgłosić się też z pomocą do jakiegoś architekta, który pomoże nam wolny teren możliwie jak najlepiej zagospodarować. Taka pomoc okazać się może bezcenna.

About admin

2 thoughts on “Jak urządzić ogródek restauracyjny?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *